Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ

ΜΑΝΤΑΛΕΝΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για μανταλενα










Έτος παραγωγής: 1960
Πρεμιέρα: 24 Οκτωβρίου 1960
Διάρκεια: 91 λεπτά
Είδος: Κοινωνική - Δράμα εποχής

Η ταινία ξεκινά με τις δύο βάρκες που κάνουν μεταφορές από το Ασπρονήσι στο απέναντι νησί, και τα παιδιά των βαρκάρηδων Μανταλένα και Λάμπη να διαπληκτίζονται. Ο άρρωστος πατέρας της Μανταλένας πεθαίνει κι εκείνη του ορκίζεται ότι θα κάνει τα πάντα να μην πεινάσουν τα ορφανά. Παρόλα αυτά, ο Γεωργάρας αποφασίζει να μην αφήσει τη Μανταλένα να είναι βαρκάρης, ενώ και το χωριό έχει πρόβλημα με αυτό, καθώς αυτή είναι ανδρική δουλειά. Σε μία σκηνή όλοι μπήκαν στη βάρκα του Γεωργάρα, φοβούμενοι ότι η γυναίκα δε θα τα καταφέρει και θα του πνίξει, έτσι αυτή πείσμωσε και έπλευσε με τη βάρκα της και τους ξεπέρασε για να αποδείξει ότι είναι άξια. Ωστόσο, η Μανταλένα προκαλεί και τον πρόεδρο του χωριού, μεταξύ άλλων, ονομάζει τον γάιδαρό της, Πρόεδρο. Μέχρι και φυλακή τη βάλανε.

Wiki cinema mantalena.jpgΕνώ οι περισσότεροι μόνο από ελεημοσύνη θέλουν να τη βοηθήσουν, εκείνη το αρνείται γιατί είναι περήφανη, παράλληλα τα χρέη τους τρέχουν. Και αναγκάζεται να πουλήσει και τον γάιδαρό της. Έτσι ο παπα-Φώτης, σκαρφίζεται ένα σχέδιο, για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει το όνομά της στο χωριό και να αλλάξουν στάση οι συντοπίτες της. Το σχέδιο ήταν, στα Θεοφάνια, να βοηθήσει τη Μανταλένα να κάνει την ανέλκυση του Σταυρού. Πετώντας, λοιπόν, τον Σταυρό κοντά, τη σπρώχνει στη θάλασσα κι εκείνη βγαίνει με τον Σταυρό στο χέρι. Τότε ο παπάς αρχίζει ένα θρησκευτικό κήρυγμα στους χωριανούς, για να βοηθήσουν τη Μανταλένα, καθώς το να πιάσει τον Σταυρό μία γυναίκα ήταν σίγουρα θέλημα Θεού. Την επομένη όλοι θέλανε να μπουν στη βάρκα της Μανταλένας.

Αργότερα η Μανταλένα, απορούσε ποιος τοποθετεί στη βάρκα της κάτι τριαντάφυλλα, και επειδή αυτά υπάρχουν μόνο στον κήπο του Γιωργάρα, η αδελφή του, που τη συμπαθούσε της είπε, με άγνοια, ότι τα βάζει ο αδελφός της. Εκείνη άλλαξε στάση, αλλά γρήγορα καταλάβατε ότι τα βάζει ο χωροφύλακας του νησιού, αν και αργά πλέον, καθώς τον είχε ερωτευθεί τον Λάμπη. Αργότερα, ο Γεωργαράς, πήγε και αγόρασε βενζινοκίνητη βάρκα, από την Αθήνα, κι αυτό θα σήμαινε πως η Μανταλένα θα φαλίριζε ξανά. Όλο το χωριό ήταν ενθουσιασμένο με αυτή τη βάρκα και η Μανταλένα, θλιμμένη, καθώς γνώριζε πως τώρα η πελατεία θα χανόταν. Η πείνα άρχισε πάλι να κάνει την εμφάνισή της στο σπίτι της Μανταλένας, αλλά εκείνη δε δεχόταν ποτέ ελεημοσύνες.

Έπειτα η Μανταλένα, ως ύστατη λύση, σκέφτεται να πουλήσει το σπίτι για να πάρει κι αυτή βενζινοκίνητη βάρκα. Παράλληλα, αρνείται να παντρευτεί, απλά για τα λεφτά, τον Γιακουμή, που την πολιορκεί καιρό. Η μοίρα, όμως, της παίζει άδικο παιχνίδι, καθώς το σπίτι της καίγεται από το καντηλάκι του πατέρα της. Κατόπιν, για να τηρήσει τον όρκο της, δέχεται ό,τι της πρότεινε ο παπάς: να παντρευτεί τον Γιακουμή. Στο γλέντι, ο Λάμπης της ζητά να χορέψουν και εκεί της αποκαλύπτει πόσο πολύ την αγαπά. Εκείνη νιώθει μεγάλη πίεση με ό,τι συμβαίνει και, βάζοντας τα κλάματα, αρχίζει και τρέχει. Τέλος, την ώρα των αρραβώνων, ο παπάς βοηθά ξανά τη Μανταλένα κι αντί να πει το όνομα του Γιακουμή, λέει το όνομα του Λάμπη. Η ταινία τελειώνει πάλι στο λιμανάκι, εκεί όπου άρχισε: πλέον ενωμένες οι δύο οικογένειες.


ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: 
Αλίκη Βουγιουκλάκη (Μανταλένα)
Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Λάμπης)
Παντελής Ζερβός (παπάς)
Λαυρέντης Διανέλλος (πατέρας Μανταλένας)
Γιώργος Δαμασιώτης (διοικητής αστυνομίας)
Θανάσης Βέγγος (αστυνομικός)
Αποτέλεσμα εικόνας για μανταλεναΣπύρος Καλογήρου (Γιακουμής)
Σμάρω Στεφανίδου (κυρά νοματάρχαινα)
Θόδωρος Μορίδης 
Δέσπω Διαμαντίδου
Καίτη Λαμπροπούλου (Ροζίνα, αδερφή Λάμπη)  
Περικλής Χριστοφορίδης 
Μαρία Γιαννακοπούλου (γιαγιά Μανταλένας) 
Θάνος Τζενεράλης 
Μαίρη Μεταξά 
Παναγιώτης Καραβουσάνος 
Νίκος Φλόκας 
Ελεάνα Απέργη 




ΚΜ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου